Infiintata in anul 1993, Moviplast a ajuns foarte repede in topul producatorilor de ambalaje din polietilena din Romania. Ascensiunea firmei a fost determinata de permanenta preocupare pentru innoirea tehnologiilor de fabricate si realizarea unor produse de inalt nivel calitativ.

Din mai multe puncte de vedere, anii 1990 au fost propice pentru cei care doreau sa-si deschida o afacere. Piata ducea lipsa de multe produse, nu exista concurenta si era o perioada buna inclusiv pentru investitii. In ciuda facilitatilor fiscale, birocratia sau lipsa tehnologiei erau printre problemele majore cu care se confruntau oamenii de afaceri pe atunci.

Inclusiv spatiile de inchiriat se gaseau foarte greu, inca mai existau intreprinderi care produceau si aveau angajati, iar directorii ezitau in a semna contracte cu firme private.

Astazi tehnologia a avansat, legislatia permite in prezent doar folosirea de utilaje noi atunci cand deschizi o fabrica iar birocratia a suferit minime imbunatatiri.

Pe atunci cautam sa intrăm pe o piata cu produse de unica folosinta. Ideea a venit simplu, identificand nevoia. Pui ceva intr-o sacosa sau intr-un sac s trebuie sa ai altul. Am decis sa producem din polietilena, printre altele folii, pungi, saci grosi si subtiri, saci de gunoi menajer, pungi pentru cuburi de gheata.

Nu a fost usor nici in domeniul de marketing – publicitate. Tehnologia de atunci, nu era la fel de avansata ca in ziua de astazi. Nu existau computere si trebuia sa gasesti un desenator, sa-ti faca un anunt cu text si imagine. Cu hartiile in mana, stampilate, cu fotografii, cu factura, mergeai la banca, plateai, te intorceai cu ordinul de plata si in cateva zile iti vedeai reclama in ziar. Era un proces mult mai indelungat, dar inca de pe atunci eram constienti ca este nevoie de publicitate.

Inclusiv relatia cu mass-media a evoluat odata cu tehnologia, posibilitatile de informare erau foarte putine sprea deosebire de prezent.

Adaptarea la nevoile prezentului si investitiile constante au fost esentiale pentru ca Moviplast sa se diferentieze de concurenta. Cand nu auzise aproape nimeni de ISO, in 1997, Moviplast a obtinut certificarea ISO 9001:2001. Am continuat pe acelasi model care ne-a adus succesul si in prezent avem de opt ori mai multi salariati decat am avut la inceput, si producem de 15 ori mai mult decat in anul de debut.

Moviplast prelucreaza anual peste 2.200 de tone de polietilena, din care, in prezent, aproape 40% reprezinta productia destinata exportului in Uniunea Europeana.

Intregul interviu cu Virgil Fira, il puteti citi pe jurnalul.ro : http://jurnalul.ro/special-jurnalul/jurnalul-25-de-ani/cum-se-construia-o-afacere-de-la-zero-in-1993-776935.html